Search
Search
Meny
Background

Har du kontroll på disse ordene?

05. juli 2023
Her finner du en liste over de ordene alle i vår bransje bør ha kjennskap til. 
NB: Listen er skrevet i alfabetisk rekkefølge.

Aktivering
Markedsføringsaktiviteter som en sponsor gjennomfører for å kommunisere sitt sponsorskap. Dette skjer ofte i form av arrangementer, men kan også skje gjennom ett eller flere andre kanaler. Aktiveringskostnaden er vanligvis ikke inkludert i sponsoravtalen. En sponsor må sette av et spesifikt budsjett for aktivering og/eller sikre at dette integreres med allerede planlagte markedsføringsinnsatser.

Ambush Marketing/Gerilljamarkedsføring Markedsføringsstrategi som innebærer at et selskap får målgruppen til å assosiere en bestemt sponsorrettighet med selskapet, selv om selskapet ikke er en offisiell sponsor for denne rettigheten. Dette brukes ofte av konkurrenter til en av de offisielle sponsorerne for rettigheten.

Arenamarkedsføring Markedsføringsstrategi basert på sponsing av et fysisk sted, for eksempel en konsert- eller idrettsarena, teater, fornøyelsespark, auditorium osv.

Arrangement Et offentlig arrangement, ofte i form av en festival, idrettsarrangement, byfestival eller lignende. Under et arrangement kan det finne sted flere hendelser.

Business-to-business (B2B) Aktiviteter rettet mot å drive salg eller øke bevisstheten i bedriftsmarkedet.

Business-to-consumer (B2C) Aktiviteter rettet mot å drive salg eller øke bevisstheten i forbrukermarkedet.

Bransjeeksklusivitet Rettigheten for en sponsor til å være den eneste i sin produktkategori.

Cause Marketing Internasjonalt begrep for en markedsføringsstrategi der en salgskampanje knyttes til et veldedig formål, for eksempel ved at en del av salget går til en organisasjon eller forening. Bør ikke forveksles med veldedighet, da cause marketing er en markedsføringsinnsats, ikke en donasjon, og forventes å gi avkastning på investeringen (ROI).

Cross-promotion (i sammenheng med sponsing) Brukes for å beskrive når to eller flere sponsorer av samme rettighet samarbeider i en felles markedsføringsinnsats med sponsing som felles tema.

Event En aktivitet som samler en målgruppe til et bestemt tidspunkt og sted - et møte der en opplevelse skapes og en melding kommuniseres.

Eventmarkedsføring En tilnærming for å koordinere kommunikasjonen rundt et eget, sponset eller skapt arrangement.

Hospitality Relasjonspleieaktiviteter/-tjenester rettet mot for eksempel kunder, beslutningstakere, eget personale og andre VIP-gjester på et arrangement. Inkluderer ofte billetter, tilgang til spesielle områder/backstage, spesiell parkering, VIP-seter, mat/drikke og andre privilegier på stedet.

Hovedsponsor Refererer til den sponsoren som betaler størstedelen av rettighetskostnadene og har den mest omfattende fordelspakken i sin sponsoravtale (hvis rettigheten ikke har en tittelsponsor).

In-Kind (i sammenheng med sponsing) Sponsing der rettighetskostnadene betales helt eller delvis i form av produkter og/eller tjenester i stedet for kontanter.

Mediepartner Trykte-, online- eller kringkastingsmedier som sponser en rettighet, noen ganger med kontanter, men oftere med reklameplass/tid, i bytte mot eksponering og/eller andre markedsføringsverdier.

Medsponsorer Sponsorer som sponser samme rettighet.
Presenting sponsor Internasjonal term for en sponsor som har sitt navn foran eller etter navnet på rettigheten. Skiller seg fra tittelsponsing ved at "presents" eller "presented by" skiller de to navnene.

Return-on-investment (ROI) Begrep/mål for kommersiell fortjeneste i forhold til investeringskostnaden.

Return-on-objectives (ROO) I de senere årene har begrepet ROO blitt mer populært i takt med at stadig flere sponsorer begynner å måle og analysere måloppnåelse i stedet for/ i tillegg til ROI. Mange argumenterer for at et selskaps målsetninger er en mer relevant parameter for å evaluere suksess enn hvor stor investeringskostnaden har vært, spesielt med tanke på at målsetningene ikke alltid er direkte salgsrelaterte.

Rettighetsinnehaver/sponsorobjekt Person, organisasjon eller selskap som innehar rettighetene til et unikt produkt/merkevare. I sponsorsammenheng er dette den mest vanlige termen for å beskrive "den som blir sponset".

Rettighetskostnader Det som en sponsor ifølge en sponsoravtale betaler til rettighetsinnehaveren/sponsorobjektet.

Salgsrettigheter Når en sponsor får førsterett til å selge sine produkter og/eller tjenester til rettighetshaveren eller dennes besøkende/medlemmer osv.

Sponsor (kjøper) Et selskap eller en organisasjon som betaler en rettighetsinnehaver for retten til å markedsføre seg selv og sine produkter/tjenester gjennom tilknytning til rettigheten.

Sponsing Associasjonsmarkedsføring; en forretningsmetode for kommunikasjon, markedsføring og salg. Sponsing er basert på en kommersiell avtale mellom (vanligvis) to parter (se Sponsor og Rettighetsinnehaver). Sponsoren får tilgang til det kommersielle potensialet som tilknytningen til en bestemt rettighet innebærer, i bytte mot kontanter og/eller produkter og tjenester.

Sponsorsbyrå/Sponsorkonsulent Et selskap eller person som spesialiserer seg på strategisk rådgivning og konsulenttjenester innen sponsing. Kan engasjeres av både sponsorer og sponsorobjekter.

Tittelsponsor En sponsor som har sitt navn integrert i navnet på rettigheten de sponser, for eksempel "Volvo Ocean Race".

Varemerke Et navn eller symbol som brukes til å skille en bestemt produkt fra konkurrentene. Kan gjelde et enkelt produkt, en hel kolleksjon eller et selskap. Varemerker er ofte, men ikke alltid, beskyttet av loven. 


NB: Listen er ikke utfyllende. Ser du noen feil eller manger er det fint hvis du gir beskjed slik at vi får redigert/lagt til i listen. 
 
facebook

LES FLERE NYHETER

LUKK Close

BLI MEDLEM

Denne siden er forbeholdt medlemmer av Sponsor- og Eventforeningen.

Vennligst logg inn eller bli medlem for å se innholdet.
BLI MEDLEM
LOGG INN